Saturday, February 07, 2009

Krisis Perak Lagi - petikan Dari TDMM

Saya nak kumpul dan selitkan semua komen-komen yang menarik mengenai suasana politik Malaysia terutama di perak kini. Buat lah pertimbangan sendiri , rakyat hanya dapat buat yang itu saja, lain-lain MP, ADUN dan ahli politik saja yang dapat buat... kita pilih dia, dia pulak pilih jalan dia... syok dan pandai-pandai dia.. ahli politik sekarang , BN ke, PR ke...semua tengah seronok main politik macam main paintball game pulak .....


LOMPAT LAGI
By
Dr. Mahathir Mohamad on February 6, 2009 10:39 AM
1. Sandiwara di Perak masih menggelikan hati. Ada lompat keluar kandang, ada lompat masuk kandang.
2. Duli Yang Maha Mulia Sultan sudah bertitah.
3. Tetapi Menteri Besar Pakatan tidak hendak berhenti jadi MB. Pejabatnya sudah dikosongkan oleh Polis.
4. Apakah Polis akan usung MB dan campak dia keluar? Tentu tidak kerana tiada peruntukan undang-undang yang mengizinkannya.
5. Pakatan boleh adakan Kerajaan minoriti. Demokrasi mengizinkan.
6. Tetapi kerajaan minoriti lemah. Dia boleh ditumbang dengan undi tidak percaya oleh majoriti ahli Dewan Undangan Negeri, kalau Dewan bersidang. Mungkin Pakatan tak mahu ada persidangan.
7. Siapakah yang berhak mengadakan persidangan? Bolehkah puak majoriti paksa Kerajaan minoriti adakan persidangan khas untuk undi tak percaya?
8. Jika tidak dapat paksa Kerajaan minoriti mengadakan persidangan mereka boleh ambil bermacam-macam tindakan untuk merosakkan negeri Perak. Apakah yang boleh dibuat kepada kerajaan minoriti jika ia kekalkan dirinya dan terus merosakkan negeri? Keadaan seperti ini masih kelabu; tak ada peruntukan undang-undang setakat yang saya tahu.
9. Mungkin pegawai tidak akan patuh kepada kerajaan minoriti ini. Tetapi pegawai profesional perlu akur akan perintah Kerajaan yang halal.
10. Kita hanya boleh pandang dan lihat sandiwara yang sedang berterusan. Anwar akan dapat banyak pengajaran daripada sandiwara ini kerana dialah yang beria-ia sangat untuk ada lompat katak yang terbesar pada September 16. Oh! Silap, September 24. Oh! Silap lagi.
11. Amat menggelikan hati mendengar telatah Anwar berkenaan Nasarudin Hashim (ADUN Bota) masuk PKR dan keluar daripada PKR.
12. Lompat masuk (perangkap) boleh tapi lompat keluar tak sah!! He, he, he!

No comments:

Post a Comment