Thursday, May 20, 2010

Allson Seremban

Selepas presentation mid term untuk International Strategic Learning Programme di Nikko Hotel, KL, hari ni aku di Seremban pulak. Bermalam kat Allson. Sessi pagi ada training class, tengahari pulak ada team building game.

Game ni banyak kena guna team effort dan planning tapi yang paling best bila buat high rope. Gayat jugak. Ada pulak hujan sikit-sikit. Bila sampai kat tengah, tangan dah berpeluh, nak bergayut rasa macam dah tak sanggup. Dah lah tinggi, tali tu pulak asyik bergoyang. Macam nak give up. Tangan kiri memang tak kuat sebab sakit-sakit dan sengal-sengal. Tapi disebabkan member bagi semangat berterusan, usahakan jugak. Akhirnya lepas. Rasa seronok pun ada.

Satu pencapaian untuk hari ni.

Tuesday, May 18, 2010

Tension

Hari ni kena buat preparation untuk mid term review. Semuanya lancar sebelum presentation sebenarnya esok. Fasilitator telah membuat rumusan dan ulasan, janji kena buatlah apa yang perlu.

Sayang, dalam kelekaan, thumb drive saya hilang....sebelum pindaan atau penambahbaikan dapat dibuat. Maklumat semua ada dalam thumb drive tu. Tension habis.

Jadi, kena masuk on-line dan ambik maklumat dari inbox dan sent folder e-mail. Nikko hotel internet rate pulak mahal, RM2 seminit atau RM60 bagi 24 jam. Terpaksalah.

Harap-harap CEO , COO, CFO dan PD dapat terima presentation aku, kalu tidak, puas lah nanti waktu soal-jawab.

Monday, May 17, 2010

PRK Sibu Vs Badminton Piala Thomas.

BN kalah dalam PRK Sibu dengan majoriti yang agak tipis. Namun hakikatnya BN tewas. Tewasnya BN di Sibu mempunyai implikasi yang agak meluas terutama ketika Sarawak menghampiri Pilihan Raya Negeri, yang mungkin tahun depan.



Penganalisis politik selalunya sibuk di temuramah oleh para pemberita terutama stesen tv...macam-macam analisis di buat, itu selalunya pendapat peribadi. Kadang-kadang tak menjadi pun. Tewas BN di Bintulu mungkin angkara beberapa faktor terutama nya faktor atau pengaruh pengundi Cina serta penghuni rumah panjang. Rata-rata inginkan perubahan terutama di peringkat negeri. Mereka ini tidak mempunyai apa-apa bantahan terhadap kepimpinan peringkat Nasional. Mungkin sampai masanya perubahan di buat.

Pengaruh ahli politik serta penyokong politik dari Semenanjung yang cuba membawa budaya berpolitik cara Semenanjung juga membawa bencana. Gerakan secara agresif, ganas adalah bukan budaya masyarakat Sarawak yang amat harmoni serta bersopan. Ini satu kesilapan besar apabila budaya sebegini cuba di bawa masuk.

Pemberian serta janji-janji peruntukkan juga gagal menjurus pengundi terhadap BN. Jika diberi, terima aje, jika tidak, kehidupan masyarakat Sibu tetap berjalan seperti biasa. Tahukah bahawa betapa ramainya jutawan di Sibu terutama jutawan balak dan perladangan. Malah, beberapa orang di kalangan mereka adalah antara jutawan yang menduduki tangga tertinggi dalam carta jutawan atau bilionar Malaysia.

Pengalisis politik adalah sama juga dengan penganalisis sukan... cuma bezanya analisa sukan banyak berfaktorkan trend atau sejarah pertembungan... pertembungan atas kertas. Semangat bermain di tempat sendiri tidak semestinya membawa kejayaan. Lupakan kemenangan pada 1992.... kini perubahan sukan badminton bukan sekadar kemahiran dan skil individu....kekuatan mental serta strategi amat perlu. Jika sebelum masuk bertandingan, mulut kata menang tetapi fikiran menjurus kepada kalah, kemungkinan besar kita kalah.

Politik dan sukan tidak jauh berbeza... penganalisis hanya membuat ramalan dari faktor sokongan yang ada tetapi kenyataan sebenar boleh bertukar disebabkan kita lupa bahawa pihak lain sentiasa bersedia tetapi kita hanya bersedia setakat yang ada.

Bukan janji atau ramalan yang dipinta tetapi apa yang boleh dan telah dikecapi, di depan mata. Janji akhirnya mungkin tinggal janji..bukan semua orang memerlukan janji kerana mereka sudah ada apa yang nak dikecapi. Bukan kita menjadi bertambah baik tetapi pihak lain sebenarnya bertambah baik dalam sepi...bak diam ubi berisi... bukan tong kosong yang bising tanpa isi.

Saturday, May 01, 2010

Bulan Penuh Cerita

Secara peribadi, bulan April ni memang banyak aktiviti dan juga isu-isu panas. Kelas ISLP masih kena attend setiap bulan dan bagi April nie, banyak benda kena buat sebab ada mid-term review di KL pada May 2010 nanti. Budget tengah hangat, accounting system pun baru, tengah sibuk buat "system migration". Production jatuh, bos bising, KL bising. Pekerja terus jadi masaalah, asal masuk saja, ada jugak yang lari keluar, berhenti tanpa pengetahuan majikan.

Di peringkat nasional pulak, terbaru kes budak 15 tahun tertembak. Tak mau komen sangat sebab ianya melibatkan budak 15 tahun, bawa kereta tengah2 malam. Hulu selangor pun hangat, memang BN menang tapi isu hangat ialah isu pengagihan undi dari kaum Cina.

Yang paling saya marah, hari ini, kereta saya dipecahkan, di kianati orang. Lampu depan kiri dipecahkan, tingkap penumpang bahagian depan dipecahkan, bonet depan di kemikkan, pintu diri sebelah depan juga ada kesan kemik kena ketuk, begitu jugak kat bahagian bonet belakang. Tak ada pinjam along, jadi entah siapa pengkianat nie. Dah tentu akan habis dalam seribu atau dua ribu nanti.... relax dulu, lain kali baru repair kereta nie..road tax akan mati tengah bulan nie. Habis lagi RM800.