Tuesday, October 12, 2010

Tragedi Bas Ekspres

Malang sungguh bila jadi penumpang bas atau mereka-mereka yang terbabit dengan bas-bas ekspress bila berlaku kemalangan. Contoh terbaru kat lebuhraya utara-selatan dekat Pedas, Negeri Sembilan... 12 maut dan ramai yang parah.

Bila ini berlaku, sibuk lah dok siasat latar belakang pemandu bas... hasilnya...tiada rekod saman. Bas pun masih baru.

Helo... bas baru atau pemandu tiada rekod saman bukan lah perkara pokok. Kalau tak ada saman pun, kemalangan masih boleh berlaku jika ada sebab dan musabab lain. Bas buruk ke bas baru ke, kemalangan tetap akan berlaku jika soal lain diketepikan.... katanya pemandu bas sibuk bersms. Nampak gayanya, JPJ kena buat undang-undang, pemandu bas tidak boleh bawa telefon macam budak sekolah!!!

Nyawa dah melayang...berapa ramai anak menjadi yatim, ibu dan bapa kehilangan anak, suami kehilangan isteri atau isteri kehilangan suami. Ya, ajal maut di tangan tuhan tapi punca nya boleh di elakkan.

Nak buat macamana selagi jika ianya belum berlaku...maka tiada kemalangan namanya walaupun jika pemandu itu mabuk.... jika pemandu bawa perlahan pun, jika orang lain bawa laju atau cuai, kemalangan mungkin akan berlaku...

Harap-harap aku tak cuai, orang dikeliling pun tak cuai.....

No comments:

Post a Comment