Friday, November 05, 2010

Aiyaa "Now Everything Must Pay"

Dulu, kita hanya tahu MAS. Itu lah syarikat penerbangan kita... Malaysian Airline System. Kalu dulu, orang kata, nak jadi pramugari mesti ada keistimewaan tersendiri... cantik, menarik.

Sekarang, kita dah ada Maswing (dok terbang sebelah Sabah dan Sarawak jer... adik beradik MAS), Fireflies (dok terbang kat Semenanjong dan kawasan-kawasan yang sama waktu dengan nya ..ni juga suku sakat MAS) dan satu lagi ialah AirAsia.

Airasia cukup famous...banyak anugerah sebagai "Budget Airline"... minima kemudahan tapi menarik, nak lebih atau istimewa, bayar saja.. "Pay for the extra".

Kalau dulu, Airasia guna sistem free seating, tak ada nombor tempat duduk, naik kapalterbang, cari lah tempat sendiri. leceh jugak sebab kena berebut cari tempat, biar sama-sama dengan famili atau kawan. Lepas tu, Airasia (AA) perkenalkan express boarding, jadi bayar RM10, dapat keistimewaan naik kapalterbang dulu, dan dapat pilih tempat duduk yang kita rasa selesa. Lepas tu AA perkenalkan tempahan tempat duduk, bayar lah lebih sikit untuk hot seat. Hot seat ni, dia punya alas kepala pada kerusi pun warna merah.. itu kut yang buat "hot".

Sekarang ni dah ada "self-check in" ..untuk kemudahan katanya. Tapi, untuk penerbangan ke Bintulu, Brunei dan Kota Baru, check in di LCCT, KL wajib secara self check in, tiada kaunter untuk daftar masuk. Maka berbarislah para penumpang termasuk saya, pada hari Ahad, 31hb October 2010 yang baru lalu.

Tak tahu kena self check in tanpa kaunter, nombor booking tak ada, kena pulak pergi ke kaunter AA untuk dapat print out. Lepas tu beratur lagi. Panjang berbaris sebab dari 5 kiosk check in tu, hanya 2 yang berfungsi.

Selesai check in, wife tanya pasal tempat duduk, tengok-tengok, wife kat depan (no 8) aku kat belakang no 23. itu kira ok, sebab kamidah dewasa, ada keluarga yang anak masih kecik yang dapat nombor seat yang jauh...nasib baik ada insan yang faham dan sanggup tukar seat. Wife cakap, lepas ni kita kena book lah nombor seat supaya tak berulang kes begitu.

Tapi aku dok rasa, AA memang saja-saja nak bagi orang merasa susah supaya dia dapat buat satu polisi yang mana ada duit yang akan masuk sebab kita sebagai penumpang sudah terpaksa...

Now Everything Must Pay ... mula-mula beli tiket secara on-line (bil letrik, internet charges kita bayar), nak seat bagus, kena book seat nombor, bayar lagi. Nak makan, tempah on-line atau order dalam pesawat...bayar ler ..air mineral RM3 sebotol 0.5 liter, kat luar RM1 jer. Bawa beg lebih atau lebih berat bayar!! Nak bawa banyak lagi....bayar lah banyak.

Tak lama lagi...nak air cond kena bayar (macam Tune-hotel), nak masuk tiolet kena bayar , nak print out booking program, kena bayar....

Kira-kira, baik naik MAS pulak..tak payah nak jalan kaki samada nak turun atau nak naik. kena bila dah tua nie, tak sanggup ler... MAS ada orang tolong tolak kerusi roda kalu kita minta perkhidmatan tu.

Tiket - RM200
Makan - RM 15
Air - RM 3
Beg - RM10
dll RM50.

kena buat syarikat sendiri lah nampaknya.

No comments:

Post a Comment