Sunday, January 20, 2013

PRU13 ... KEMATANGAN

Nak tak nak, Pilihanraya Umum ke 13mesti akan tiba...tak payah nak susah-susah nak agak bila. Dah lama dah orang dok tunggu, macamana pun bulan March 1 mesti sampai punya... tak macam hari raya puasa atau aidil fitri, kita kena berpuasa dulu pada bulan ramadzan dan kemudian menunggu setia depan tv tunggu pengumuman penyimpan mohor besarraya-raja bila kita nak raya... Dulu ada bulan tak segan malu untuk menonjolkan diri, sekarang dengan banyak teropong dengan peralatan canggih serta di teropong di banyak tempat di seluruh negara, anak bulan tetap tak muncul tapi hari raya tetap di umumkan bila...kadang-kadang dah boleh agak. Pelik, ada jugak yang raya tak sama hari... macam jugak pilihanraya, negeri dan peringkat persekutuaan, ada kala tak sama tarikh dan harinya.. itu tak kisah , pilihan raya dan hari raya akan muncul jugak.

Cuma, bila nak raya dan nak pilihanraya, semacam ada persamaan. cuba renungkan...
a) Pilihan raya menjadi satu misteri... bila nak mengundi. Hari raya, walaupun dah tau dah masuk hari ke 29, kita tetap menunggu bila nak raya.
b) Bila nak pilihanraya, banyak lah cerita cerita yang keluar dah ramai yang berperangai kurang MATANG. Budaya mengutuk, menghina, mengfitnah dan buat lawak bodoh dah jadi budaya kita. Rata-rata calun atau bakal calun berkelulusan tinggi malah ada yang ah kira taraf ulama...tapi ramai yang suka buat lawak bodoh. Macam pada hari raya, yang dah besar sambut penumuman raya lebih dari budak-budak kecik...mulalah keluar cerita putus jari...buta mata dek main bunga api dan mercun...dulu kita main tak pulak macam nie.
c) Bila nak pilihanraya, banyak duit yang kena keluar, macam hari raya cuma beza nya...pilihan raya duit keluar sebab nak nama, hari raya duit keluar sebab nak tunjuk kita kaya dengan kerusi baru...langsir baru...baju baju...nasib baik tak ada yang berbini baru di hari raya... kuih raya semua serba baru...nama pun dah bertambah pelik...mana kueh baulu tradisi dulu2....tak ramai yang buat kui baulu menggunakan bara api sabut kelapa di atas dan dibawah... pedih mata dok tiup api...

Pelik sungguh PRU13 ni....13 ni dah jadi angka special... sejak dari PRU 12 lagi, kempen untuk PRU13 dah mula...dan kini semakin rancak...Kali nie aku akan mengundi...calun nya masih misteri... biar aku yang tentukan..undi aku mungkin berharga dan boleh mengubah segala-galanya....satu undi weh.....

No comments:

Post a Comment