Wednesday, January 16, 2013

Miskin Sangat ke Kita .... ehhhh Bukan Orang Kita.

Selalu nya dekat-dekat Hari Raya .. bulan Ramadzan lah kiranya...banyak lah aktiviti menyumbang dan menderma. Ianya bertambah banyak sebab ada banyak promosi. Anak-anak yatim kat rumah kebajikan atau di asrama anak yatim waktu waktu begini akan dapat merasai makanan berbuka yangenak-anak...kadang-kadang di hotel bertaraf lima bintang. Dalam masa yang sama, hotel-hotel, dari yang tak ada bintang hingga ke berbintang-bintang banyak menawarkan bufet ramadzan, yang harga nya kadang-kadang hampir sama dengan kadar sewa bilik hotel 3 bintang. Kalau ada bufet ramadzan, harga di hotel tak kurang dari RM50...kadang kadang sampai RM250 per orang. mewah betui orang kita.

Daam masa yang sama, di bulan yang mulia itu, banyak lah cerita tentang golongan fakir miskin di paparkan samada dalam surat kabar atau pun media elektronik yang lain. Selalu nya di paparkan jugak pemberi sumbangan dan derma. Masjid Kampung Baru juga tak ketinggalan dengan bubur lambuk nya yang terkenal @famous itu. Dek kerana "kefamousan" bubuk lambuk Masjid Kampung Baru...ramai lah yang menumpang sekaki dua. Usaha pihak pengurusan masjid yang amat mulia itu mula di cemburui pihak lain atau pun setidak tidak nya menarik perhatian warga korporat. Sumbangan bahan mentah untuk bubur lambuk tu mula datang. Masjid lain pun mula juga menyumbang bubur lambuk ... dapat tahu kerana ianya terpapar dalam surat kabar atau TV. Ada lah para-para ADUN atau MP atau penyokong kuat mewakili bos mereka digambarkan sedang mengacau bubur lambuk sambil tersenyum mengadap kamera.

Bulan Ramadzan yang mulia sudah berlalu... cerita-cerita tentang kemiskinan dan sumbangan para dermawan tidak begitu gairah lagi...sesekali tertonton rancangan Bersama Mu... adalah para korporat atau ADUN atau yang sewaktu dengan nya tampil menderma. Masuk TV.... berlinangan lah air mata si penerima derma dan sumbangan....tapi sampai bila? Adakah air mata itu mengambarkan kegembiraan dan kesyukuran. Adakah airmata kesedihan akan muncul semula.

Terbaca majalah bulan Januari belian isteri mengambarkan sekeluarga si pengawal keselamatan yang menyewa sebuah bilik dengan RM250 sebulan. Tinggal bersama isteri dan tiga orang anak yang mana sorang dari nya, kanak-kanak perempuan mengidap penyakit saraf. Bantuan di perlukan!!!. Nasib beliau baik kerana pihak majalah dan wartawan dapat menghidu cerita nya....heran kenapa pihak majikan beliau tak tahu atau saja tak nak ambik tahu. Mungkin "Minimum Wage Order" atau Kadar Gaji Minima sebanyak RM900 bagi Semenanjung dan RM800 sebulan di Sabah dan Sarawak dapat mengatasi semua persoalan ini? Tak mungkin...jika ada anak-anak istemewa yang memerlukan rawatan istimewa dan kadar sewa dan kos sara hidup yang tinggi...jumlah itu tak mungkin dapat membantu...Macamana dengan golongan Gelandangan di KL yang semakin hari semakin bertambah...Macamana pulak golongan pelacur yang konon nya terpaksa melacur demi makan pakai anak-anak....

Teringat lah aku pada suatu pagi yang indah...aku sedang mengadap roti canai kosong dan teh tarik (harga RM2 all in) di satu warong di Pahang....3 jejaka muda makan nasi kuning berlauk kan kari kambing hampir penuh pinggan tapi sayang nya kari dan isi kambing banyak yang bersisa.... kaya sangat kah mereka atau sekadar tamak dan haloba....ikut nafsu kah mereka??? bila nak bayar, tentu empunya warong kena ambik kira berapa senduk isi kari kambing di ambil .. kalu satu senduk tentu lah harga sesenduk...tapi kalu dah 3 senduk???

Kita tak kaya...tak juga miskin...yang kaya selalunya menunjukkan kekayaan samada sedar atau tidak...samada riak atau tidak...Nasib..yang miskin belum ada yang mati kelaparan...rezeki ada di mana-mana...atau berita tentang kebuluran itu tidak di paparkan... nanti malu kita....

Memang ita tak miskin...setidak tidak nya bukan orang kita sebab bila ada bencana di luar negara...orang kita yang sibuk menderma... baik sungguh!!!!!

No comments:

Post a Comment