Thursday, December 02, 2010

Satu Perjalanan Ke Kapit.

Memang betul, kalau kita ke Sarawak, menjenguk pekan @ bandar Kapit bagaikan telah melalui satu perjalanan yang jauh di Sarawak.

Bandar kapit ada sebuah bandar kecil, jauh di pendalaman Sarawak. Kegiatan ekonomi tertumpu kepada pembalakkan. Tapi yang aku nampak, kemeriahan bandar Kapit amat jelas dengan kesibukkan dan aktiviti di terminal penumpang Kapit. Terminal ini, jangan lah di ingatkan terminal lapangan terbang atau terminal bas...tapi ialah terminal bot-bot ekspress. Memang sibuk. Bot ekspress ni dari Sibu dan ada yang menuju ke Belaga , melalui Pelagus Rapid yang amat terkenal di kalangan pelancong. Heran, kurang pulak orang tempatan yang tahu!!

Bot ekspress ada lah mod pengangkutan penumpang yang teramat penting. Bot-bot tu amat baik, lengkap dengan penghawa dingin cuma dok cari sekeliling tak nampak pulak "life jacket". Bot yang aku naik untuk ke Kapit ada 4 kelas utama iaitu first class, business class dan ekonomi class. Tiket berharga dari RM30 ke RM20. Ok, perjalanan selesa dengan dihidangkan tayang video cerita yang menarik dari Singapura.

Bandar Kapit tampak sibuk dan bersih. Cuma dimaklumkan bahawa waktu petang agak kurang meriah. Sempat menjenguk ke pasar tamu. Makanan halal tak jadi masalah sebab pergi saja ke gelanggang kenyalang. Rasailah roti canai telur Kapit yang jauh berbeza dengan yang biasa aku makan di lain-lain tempat. Harga RM3.00 sekeping. Mee basah ala Kapit jugak sedap dang lengkap dengan fish ball, fish cake, crab stick, sayur-sayur dan isi ayam. Sedap betul..harga RM3.50.

Itu tentang Kapit...yang kurang sedap ialah perjalanan dari Bintulu ke Sibu..melalui jalan yang amat teruk..lubang dan beralun. Kalau malam dan hujan, lagi bahaya dengan tiada garisan jalan yang jelas di kebanyakkan tempat. Kawan aku yang memandu asyik merungut... teruknya jalan. Kena pulak gelagat sesetengah pemandu yang menyakitkan hati. Itu belum lagi lori-lori balak yang macam raja jalan. Kawan aku frust betui bila terkenangkan jalan raya di Semenanjong yang baik dan teratur. Highway pun banyak walaupun bertol. Dia kata...buat lah, orang Sarawak pun sanggup bayar tol!! Dan biasa lah, mereka akan kata, tunggu pilihanraya akan datang...tapi aku rasa BN tetap menang.

Apa-apa pun, harap kerajaan Sarawak dengan bantuan Kerajaan Federal, lihat dan bantu lah pengguna yang juga rakyat Mlaysia di Sarawak ni. Alangkah selesa jika jalan dari Sibu ke Bintulu di naikkan taraf. dari Sibu ke Kuching, jalan nya kira ok. Begitu jugak dari Bintulu ke Miri... cuma Sibu Bintulu ...aduh..teruknya!!

Jangan cerita lah jalan dari Selangau ke Mukah ... mungkin bila dah siap nanti, seksa orang kat situ akan selesai.. mudah-mudahan.

No comments:

Post a Comment