Friday, December 03, 2010

SARAWAK OH SARAWAK

Kalau dah lama duduk kat Sarawak, the best statement about Sarawak ialah "Sarawak not bad, a good place, people are friendly, multi-cultural, a lot of ethnic group".

Ya, memang benar... tapi itu mungkin dulu. Sekarang, keadaan dah berubah bila dah banyak sangat orang yang pandai cakap pasal politik. Rasa nya tak salah kalau aku kata budaya politik dan politiking di Sarawak dah berubah selepas PRU 12. Kemasukkan pengaruh budaya politik Semenanjung jugak banyak mengubah scenario Sarawak.

Aku dah sampai Kuching, Mukah, Kapit, Sibu. Miri, Marudi, Lapok, Dalat, Daro, Matu, Betong, Sri Aman dan banyak lagi tempat-tempat lain di Sarawak. Hanya Limbang, Lawas dan Bario belum di terjah lagi. Banyak etnik yang aku dah jumpa seperti Kejaman, Punan, Kayan, Lumbawang selain dari etnik lain seperti Iban, Bidayuh, Kenyah, Melanau dan juga Melayu Sarawak. Sebenarnya mereka-mereka ini adalah manusia yang sederhana, kuat ikatan kekeluargaan (tengok saja bila Gawai), mudah bergaul, tinggi tolerasi kaum dan ugama. Tapi yang leceh, sekarang ni bila bercakap pasal politik, mula berterabur, bercakaran dan bertekak. Ada yang lebih kepada PKR selain dari fokus kepada Parti Keadilan dan DAP. Kemasukkan UMNO mungkin akan terhalang walaupun sudah ada percubaan berbuat begitu. PPP dari Semenanjung nampak nya nak masuk daun. DAP, PAS dan Keadilan dah lama cuba bertapak. Malahan dah ada wakil DAP di Sarawak. bandar besar seperti Kuching , Sibu dan Bintulu, pengaruh DAP agak ketara. Dengar cerita, Miri adalah target DAP seterusnya.

Itu hal politik, namun aku rasa bagi BN, untuk terus kekal di Sarawak, perkara penting ialah mendengar keluhan rakyat terutama pada golongan dan lokasi tertentu. Ini kerana banyak dah aku dengar bahawa pembangunan dan perubahan lebih tertumpu kepada tempat-tempat tertentu seperti Mukah, Betong dan Kuching. Program SCORE membuka peluang di Bintulu dengan tempias nya sampai ke Mukah.

Pembangunan di Betong, dirasakan oleh orang Saratok sebagai menidakkan keupayaan Saratok. Mukah sekarang gah dengan UiTM, MRSM dan Politeknik. Itu memberi kesan sosial ekonomi apabila ramai orang tertumpu ke sana. Sayang, jalan dalam pembikinan masih belum siap dan keadaan amat teruk.

Bintulu dengan BDA amat selesa dengan SCORE dengan projek-projek pelaburan luar yang mungkin mencecah jutaan atau berbillion ringgit. Tapi, sayang juga, apabila rakyat di Bintulu mengeluh apabila jalan raya menuju ke Sibu amat kurang selesa terutama selepas simpang ke Airport Bintulu. Jalan Sibu ke Kuching boleh tahan cuma agak kurang dari Serain ke Sri Aman. Keluhan tentang apa yang dikatakan Pan Borneo highway selalu kedengaran. Malah ramai yang cemburu dengan keselesaan lebuhraya bertol di Semenanjung. Jadi, orang semenanjung kena bersyukur dengan apa yang ada.

Kapit dulu gah dan sibuk dengan aktiviti pembalakkan. Sekarang aktiviti itu kurang hebat sebab sumber yang semakin kurang. Jalanraya ke Kapit dari Sibu masih belum ada. Jadi pengangkutan utama hanyalah pengangkutan air dengan menaikki bot ekspress dan membawa barangan kargo dengan tongkang. Bandar Kapit tak kurang besarnya malah sibuk dengan kereta dan kenderaan empat pacuan roda terutama di waktu pagi dan hari minggu. Jadi bila lah jalan ke Kapit akan menjadi kenyataan.

Sibu, walaupun tiada sumber ekonomi berpunca tetapi lebih kepada kegiatan hiliran pembalakkan seperti kilang plywood dan sebagainya. Sibu bertindak sebagai pelabuhan sungai yang penting dan ini menjadikan kegiatan pembinaan bot dan kapal kecil agak lancar. Kepentingan Sibu dalam scenario politik Sarawak nampaknya mula di berikan tumpuan. Klan Foo Chow terkenal dengan kepintaran menjalankan perniagaan dan mereka juga menceburi aktiviti pembalakkan di Sarawak dulu-dulu. Taikun balak banyak di Sibu. Tengok saja rumah yang besar-besar ibarat istana.

Bila cakap pasal rumah, harga rumah di Sarawak memang mahal. Bukan senang nak beli rumah kecuali berebut nasib rumah murah atau flat kerajaan. Rumah berkembar 2 tingkat, sekarang lebih dari RN300 ribu. Itu saiz tanah nya kecil. Rumah kedai pun mahal.

Apa-apa pun, Sarawak memang tempat yang bagus untuk berkomuniti, bekerja dan berkawan. Yang penting pandai bawa diri. Budaya gangster itu hanya mainan media. Yang penting kita tak ganggu dia, dia tak mungkin ganggu kita. Kalau kita berlagak macam gangster, maka dia pun akan lebih gangster dari kita.

Yang penting, Sarawak ialah Sarawak...muga-muga Sarawak akan terus maju, walaupun perlahan, namun rakyat akan merasai nikmat kemajuan, dan yang penting infrastruktur di tingkatkan.

Mungkin Pan Borneo Highway akan menjadi highway sebenar-benarnya. Kena bayar tol, bayar lah. Jangan mahal sangat sudah. Bak kata kawan aku, Sarawak dan juga Sabah adalah fixed deposit Kerajaan... jadi kerajaan janganlah mensia-siakan mereka ini, jangan sampai mereka merajuk.

No comments:

Post a Comment