Tuesday, April 13, 2010

Hidup Tanpa Rumah (Part )

Ini cerita benar, tiada yang lain selain yang benar benar belaka.... Atas permintaan seorang teman yang ingin tahu kesudahan cerita "Hidup Tanpa Rumah".


Dalam perjalanan ke Puduraya, sesekali toleh ke belakang. Mana tau kut-kut , yang menegajr itu tadi masih ada. Otak terfikir, nak ke mana sekarang nie.

Tengok jam dah dekat jam 2 pagi. Kereta masih ada walaupun tak sesibuk waktu siang. Walaupun keadaan sepatutnya sejuk, tapi dek berlari tadi badan jadi panas..berpeluh. melekit rasa badan. Rasa-rasa nya badan sure dah berbau tapi kita yang empunya diri tentu tak terbau.

Sampai di Puduraya, tempat pertama di tuju ialah kawasan ruang menunggu penumpang bas. Tak banyak bas yang ada waktu tu. Rasanya bas express dah semua berlepas... Sambil perhatikan kawasan keliling, saya melabuhkan badan di bangku simen untuk mencari peluang untuk tidur seketika. Nak kemana lagi sebab duit memang dah kritikal habis.

Dalam dok pejam memejam mata, melayan mata nak tidur, tiba-tiba di tegur pulak oleh seseorang. Rupa nya sekuriti kawasan Puduraya. "Maaf, tak boleh tidur kat sini., kalu nak pergi kat stesen teksi tingkat atas". Dah, terganggu lagi, perlahan-lahan , bawa bag pergi tingkat atas. Seperti tadi, tidur atas bangku tempat menunggu. Masih ada dreber teksi kat sana. Ada yang dok relax-relax dengan teman yang lain, main dam. Ada yang tidur dalam kereta. Terasa sejuk betul....ada jugak nyamuk kat sini. Memang tak boleh tidur , walaupun badan memang terasa letih, mata terasa pedih.

Dalam dok layan mata, pujuk-pujuk untuk tidor...tap-tap terdengar riuh-rendah kat badan sana. Terkejut dan nak tahu apa yang berlaku. Rupanya ada ada budak bergaduh. Riuh memang riuh. Nampak ada yang berlari lintang pukang. "Gang fight" ke apa , saya tak tahu lah pulak. Tapi benda tu sekejap saja, saya nampak ada polis yang berkawal kat situ. Waktu tu pulak mana ada banyak sangat pekerja Indon, jadi saya rasa ni mungkin kerja samseng-samseng jalanan.

Memang tak boleh tidur, letih memang letih. Dekat pukul 5 pagi, saya terus ke bilik air. Apa lagi, mandi. Walaupun sejuk, air terasa suam. Lega rasanya.

Lebih kurang jam 5.30 pagi, saya bertekad ke rumah kakak saya sekali lagi di Ceras..naik bas mini..tambang baru 50 sen.

Bersambung

No comments:

Post a Comment