Wednesday, April 27, 2011

Lama-lama tak tulis..banyak cerita Pilihanraya Sarawak

Kira lama tak jengok blog ni. Sebenarnya banyak cerita. Dari pilihanraya kat Sarawak sampai ke cerita video Anwar Ibrahim.

Heran tapi bukan ajaib sebab dah jadi berita sensasi sampaikan waktu kempen pilihanraya kat Sarawak, tuai rumah kat Kapit pun ada tanya Anwar Ibrahim pasal video tu. Katanya Anwar tak jawab tapi terus belah dan esoknya katanya ke luar negeri. Sibuk betul!!

Pilihanray Sarawak, keputusannya menguntungkan orang Sarawak walaupun PKR dan DAP menambah kerusi. Dengan keadaan sebgitu serta janji2 kerajaan semasa kempen, tentulah janji-janji itu akan menjadi kenyataan , samada cepat atau lambat. Itu penting untuk BN jika berlaku PRU. Sarawak menyedia dan menyumbangkan kerusi Parlimen yang agak besar. Begitu jugak Sabah.

Katanya harga minyak akan naik jika BN menang kat Sarawak. Ada yang sibuk menyebarkan cerita angin ni. Sampai sekarang, itu jelas penipuan.

Bab pilihanraya di Sarawak, sebagai orang luar yang bekerja di sini...perkara-perkara yang menarik ialah;
a) kempen di Sarawak amat aman kecuali bila ada unsur dari Semenanjung yang muncul dengan budaya berkempen ala politik Semenanjong.
b) lepas kempen, poster, banner dan kain pemidang ditanggalkan dan dibersihkan dengan mudah dan cepat.
c) Rakyat Sarawak telah menjalankan tanggongjawab mereka sebagai pengundi. Keputusan sebagai di jangkakan dan BN masih memerintah dengan 2/3 majoriti.
d) KM angkat sumpah pada malam keputusan pemenang di hebahkan. Cepat!!
e) Cerita-cerita kempen sebelum Pilihanraya cepat hilang dan lenyap kecuali cerita politik yang dibawa oleh media perdana di Semenanjong.

Sarawak...kamu memang hebat.

Hari pekerja tak lama lagi, banyak program nanti.

2 comments:

  1. Minyak naik!!!Gula pun naik!!!Ini Anak Jati Sarawak!!!Anti BN!!

    ReplyDelete
  2. Rakyat Sarawak dah buat keputusan dan kita harus terima seadanya. Pembangkang melalui DAP telah menambah kerusi mereka dan itu isyarat bagi pihak pemerintah.

    ReplyDelete