Tuesday, February 01, 2011

RON97 dan Tol

2 laluan lebuhraya bertol akan di tamatkan pada Mei 2011. Dalam pada itu, konsesi tol yang lain mungkin tidak dinaikkan kadar tol nya.

Yang naik ialah minyak Ron97...dah kerap naik..sekarang RM2.50 dari RM2.40. Ikut jangka waktu sebgini, rasanya akan naik lagi dalam beberapa lama lagi. Barang lain tak tahu lah...mungkin naik jugak.

Orang luar dari seberang dan juga di utara hanya boleh beli Ron97, dia orang tak kisah sebab siapa sangat yang nak periksa. Nak check IC, bagi kawan rakyat Malaysia yang drive kereta tu.

Gaji tak naik jugak..kalu naik, kesian pulak kat orang kerja kampung. Tiada pendapatan tetap atau bonus tahunan yang selalu di minta oleh CUEPAC.. kerajaan bagi jugak. Yang untung kedai-kedai... malah kedai assessori kereta pun.

Dulu seorang Penolong Pengurus Ladang pada awal tahun 80an, gaji basic RM1300, sekarang gaji basic bagi jawatan yang sama masih RM1300. Yang nampak naik nya ialah kakitangan gomen...harap-harap prestasi kerja pun naik jugak...

Kat pejabat Tabung Haji Bintulu....aku respect their service. pergi Bank Islam, servis very..very slow.. Belum lagi BSN...lagi hampeh..tak tahu lah teknologi dan sistem apa yang dia orang pakai. Nak bank in duit, kena ambik nombor dan beratur..mahu sejam lebih. Apasal tak ada cash deposit machine....Pelanggan ramai...tapi servis slow!!!

The best is still Public Bank...servis tip top..walau mana cawangan sekali pun...

No comments:

Post a Comment